Augusztus 20-i légiparádé

Augusztus 20-i légiparádé

Az égbolton zajosan táncoló gépek, a pilóták bravúros manőverei és a háttérben elhúzódó füstszalagok – minden fotós álma egy ilyen esemény. A légiparádé fotózása valóban kihívást jelentő, de rendkívül izgalmas feladat, amely során olyan pillanatokat rögzíthetünk, amelyek örökre megmaradnak az emlékeinkben és a fényképeken. Az idei augusztus 20-i budapesti légiparádé most csak egy kis gyakorlás volt, mindenféle felkérés nélkül.

A fotózás helyszíne nem volt a legideálisabb, hiszen csak a városon gurultam át és megálltam pár kockát rögzíteni. Szerencsére a nálam lévő Nikon Z50-es a saját kis utazóobjektívével közel ideálisnak bizonyult.

A gépek mozgása, a korai időpont (Déli és Északi irányok közti folyamatos váltás miatt a légiparádé fotózása kihívást jelentő feladat lehet az expozíció beállításában.

Airbus H225M

A következő beállítások ajánlottak:

  • Záridő: Használjunk rövid záridőt (1/1000 másodpercnél rövidebbet), hogy lefagyasztjuk a mozgást.
  • Rekeszérték: Nyissuk meg a blende-t (kisebb rekeszérték, például f/5.6 vagy f/8), hogy több fény jusson a szenzorra, és a háttér szép elmosódjon.
  • ISO: Használjunk alacsony ISO értéket (pl. ISO 100 vagy ISO 200) a zaj elkerülése érdekében.
  • Fókusztávolság: A teleobjektívek ideálisak, hogy közel hozzunk közelebb a gépekhez 150mm+.
  • Stabilizátor: Ha rendelkezünk olyan objektívvel, amelynek van beépített vagy külső stabilizációja, használjuk azt a képek élesítéséhez.

Amikor az esemény elkezdődik, készüljünk fel a gyors reakcióra és figyeljünk a gépek mozgására. Próbáljuk meg előre látni a manővereket, hogy időben elkaphassuk a legizgalmasabb pillanatokat.

A füst és a színárnyalatok is kiváló lehetőségeket nyújtanak a képek szempontjából. A füstös foltok és a napfény színjátéka látványosabbá tehetik a fotókat.

A légi parádék fotózása izgalmas és kihívást jelentő, de a megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel lenyűgöző képeket készíthetünk. Ne feledjük, hogy az élmény is fontos, élvezzük az eseményt, és ne csak a kamerába nézzünk – az égi parádék lenyűgöző látványát is élvezzük!

Tell us about your thoughtsWrite message

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza az Elejére
Vissza az Elejére
A honlap tartalmának másolása a tulajdonos (Varga Studio®) hozzájárulása nélkül tilos!