Szőke Márk – SuperEnduro GP interjú

Szőke Márk – SuperEnduro GP interjú

Megragadtam az alkalmat, hogy Magyarország egyik legkiemelkedőbb kétkerekű gladiátorával, Szőke Márkkal készíthessek egy interjút. Aki a hazai motorsportban jártas szinte biztosan ismeri a nevét.

Először is szeretnék gratulálni a FIM SuperEnduro Világbajnokságon való teljesítményhez, mely az ifjabb Németh Kornél által megálmodott pályát tekintve nem volt egyszerű. Nagyon jól indult a verseny, de a dobogó most nem jött össze. Milyen volt több, mint 7000 tomboló néző előtt, hazai pályán, magyar szurkolók előtt versenyezni?

Szőke Márk - Varga Studio

Rövid idő alatt és sok ember fáradságos munkájával időre kész lett az aréna.  Neked, hogy tetszett a pálya?

Szőke Márk: Egy ilyen szintű világbajnokságon az összes pálya jó. Ami különleges szokott lenni, az mindig a magyar pálya, általában ez a legnehezebb, nagyon technikás és egyben gyors is. Idén kifejezetten a triálos elemek domináltak. Míg Lengyelországban 1 perc feletti köridők voltak, a budapesti arénában Billy Bolték 37-38 másodperc alatt teljesítették a kört. A Papp László Arénában sokkal intenzívebb volt a pálya, több kört kellett menni, ami fizikailag is nagyon megterhelő.

Szőke Márk: Nagyon örültem neki, hogy ennyien eljöttek, szerettek és bíztak bennem, ez engem motivál. Jó érzés a szurkolók, barátok, szponzorok és természetesen a család támogatása és ez sokat segít. A pálya mellett, a szünetekben rengetegen megkerestek, autogramot kértek, rövid beszélgetésekre is néha volt idő. A versenyen ugyanakkor megpróbálom a külső tényezőket kiszűrni, koncentrálni és fejben a pályán lenni.

Szőke Márk

Rövid idő alatt és sok ember fáradságos munkájával időre kész lett az aréna.  Neked, hogy tetszett a pálya?

Szőke Márk: Egy ilyen szintű világbajnokságon az összes pálya jó. Ami különleges szokott lenni, az mindig a magyar pálya, általában ez a legnehezebb, nagyon technikás és egyben gyors is. Idén kifejezetten a triálos elemek domináltak. Míg Lengyelországban 1 perc feletti köridők voltak, a budapesti arénában Billy Bolték 37-38 másodperc alatt teljesítették a kört. A Papp László Arénában sokkal intenzívebb volt a pálya, több kört kellett menni, ami fizikailag is nagyon megterhelő.

A motocross-hoz képest egy jóval nagyobb fizikai igénybevétel nehezedik a versenyzőkre. 3-4 kör után a versenyzők közül többen megálltak, fájlalták a kezüket, beálltak az izmaik. Azok számára, akik személyesen nem ismerik ennyire ezt a sportot, hogy lehet leírni?

Szőke Márk

Szőke Márk: Erre a versenyre a technikán kell sokat fejleszteni, hogy tovább bírd. Az állóképességem motocrossban és endurocrossban is híres volt, nagyon szívósnak írnám le magam, de ez nem elég ide. Ha nincs technikád, nem tudod erőből megoldani. Nézd Billy Boltot, vagy a Prestige kategóriából visszalépett Sonny Goggiat – ők technikából mennek és ezért bírják ilyen jól a futamok végéig. Összehasonlításképp egy motocross verseny, olyan, mintha agyonvertek volna. Egész nap megy fél órás futamokkal, ugrassz 30-40 métereket, a testednek nagy ütéseket kell elnyelnie és még a képedbe is kapod a sarat, homokot. Az ugratókon két másodpercnyi repülés alatt pihensz, ami aranyat ér. A superenduro azért nehéz, mert a pulzusod pikk-pakk felmegy és ha valahol megakasztanak, az összes energiád feléled. Ezen kívül szűkek az akadályok, az állandó fék-gáz-kuplung miatt az alkar folyamatosan igénybe van véve, ellentétben a crossal, ahol 4-10 másodperces szakaszonként kell a fékhez nyúlnod és finom kuplung-gáz helyett nyélgázon mész. Superenduron nem azért fáradsz el, mert nem bírod tüdővel, combizommal, vagy fejben, hanem az alkarnak nincs ideje pihennie és olyan szinten bedurran, mintha le lennél bénítva.

Magyarországon ez volt a harmadik SuperEnduro GP. Sajnos a covid miatt egy év kihagyásra kényszerültünk, de a show, a benzinszag és a több ezer szurkolótól hangos aréna mindenért kárpótolt. Milyen versenyek vannak tervben az elkövetkezendő évre nézve?

Szőke Márk: Mindenképpen a kategória győzelem a cél és ezért azokat a versenyeket tartom szem előtt, ahol többet fejlődhetek. A Superenduro GP szezonja a Covid miatt megcsúszott és átrendeződött, ami így kicsit felborította az idei menetrendet.

Te egy olyan versenyző vagy, aki képes volt egyszerre több szakágban is indulni egyfajta motorral. A FIM SuperEnduro Világbajnokságon egy 300-as Sherco-val indultál. Mi volt az az út, ami a superenduro-hoz vezetett.

Szőke Márk

Szőke Márk: Kezdjük a motocross-nál. Ott is válogatott voltam, magyar bajnok, többszörös nemzetközi versenyző, nyertem Közép-Európai bajnokságot Ausztriában, Németországban, de ezt abbahagytam mert a szükséges mennyiségű szponzort nem tudtam hozni ehhez a költséges sporthoz. El kellett gondolkozni hogyan tovább és így jött az endurocross. Életem első superenduro versenye a komáromi fesztiválon volt – kipróbáltam, futamot is nyertem, ráadásul crossmotorral. Olyan versenyzőket sikerült akkor túlszárnyalnom, akik ezt a sportot már évek óta űzték és az élmezőny krémjét adták. Itt kaptam ihletet, hogy ezt szeretném csinálni és a Sherco vonal is itt kezdődött. Az első superenduro nagyversenyem a budapesti volt 2020-ban, úgy, hogy előtte egy hónappal kezdtem meg rá a felkészülést. Talán a sors fintora, vagy ennek így is kellett lennie, de akkor műszaki okok miatt a versenyt meg kellett szakítanom.

Magyarországon számos, különböző sportot űző profi versenyzővel, sportolóval beszélgettem és egy-két támogatott látványsportot kivéve mindenki a szponzorokért küzd. Te egy eredményes versenyző vagy, TV műsorokban, interjúkban szerepelsz, jelentős online követőbázisod van, a neved és motorod számos helyen viszontlátjuk. Mennyire hatott ki a Covid a szponzorok toborzására?

Szőke Márk

Szőke Márk: Mint korábban is mondtam a motocross-t ezért is cserlétem le az enduro-ra, mert magasabb látogatói számok vannak és több nemzetközi versenysorozatnak is van hazai állomása. Lesz superenduro világbajnokság és Európa bajnokság, valamint egy enduro világbajnokság is Magyaroszágon, melynek hírértéke van és számos médiafelületen megjelenik. EB és VB is magasabb látogatói számot produkál, ezáltal eladhatóbb. A szponzorok részére az elsődleges, hogy nagyszámú célközönséget tudjanak elérni. A versenyeken kívül én is igyekszem plusz értéket teremteni folyamatosan frissülő saját Facebook, valamint Instagram és TikTok oldalakkal. Ez lehetőséget ad rá, hogy a szurkolóim, barátaim felé folyamatosan el tudjam juttatni a friss információkat a versenyekről, magamról és a felkészülésről. YouTube-csatornámon pedig immár két éve heti rendszerességgel rakok fel videókat. Most a Team Hungary-nak köszönhetően kijutottunk a világbajnokságra is.

A magyar motorsport egyik kiemelkedő alakja vagy, sokak példaképe. A fiatalabb versenyzőkkel együtt edzettek, megosztod tapasztalataid. A superenduro pedig olyannyira beszippantott, hogy erre létrehoztál külön gyakorlópályát is.

Szőke Márk

Szőke Márk: Amikor meg kellett szakítanom a 2020-as versenyt és a lelátóról néztem az arénát megfogalmazódott bennem, hogy kell egy olyan hely, ahol kifejezetten superenduro versenyekhez lehet felkészülni. Innen datálódik a gyáli crosspálya építése, ami azóta olyan szintre emelkedett, hogy az összes magyar, az összes junior, mindenki ezen a pályán készül a versenyekre. Ez azért is nagyon fontos, mert nemhiába lettek ilyen eredmények. Mindegyik versenyző nagyon jó, de a pálya megadta azt a lehetőséget, amit Magyarországon máshol nem kap meg. Olyan elemekkel ruháztuk fel a pályát, ami akár egy nagyversenyen is megállná a helyét. Most is alakítunk rajta, hogy folyamatosan tudjak és tudjunk fejlődni.

Mit várhatunk a következő generációtól és ilyen, folyamatosan nehezedő körülmények mellett milyen sors vár rájuk?

Szőke Márk: Nincs sok kategória és sajnos a Prestige kategóriába szinte nem lehet felfejlődni, nem tudsz Billy Bolt lenni – itt van egy űr és egy határ. Számomra a saját kategóriámban való győzelem a cél, melyre úgy érzem képes vagyok, de a következő szint már más hátteret igényel. Míg a kicsik ide felérnek 4-5-6 év és nincs más.  Jelenleg hárman vagyunk ebben a sportban. Az elkövetkezendő években az élet és sajnos a pandémia gazdasági kihatásai is megszűrik ki marad nyeregben. Látod, a korcsoportomban egyedüli versenyző maradtam.

Szőke Márk

 A Prestige kategória nem is cél?

Szőke Márk: A Prestige kategóriába technikailag fel tudok fejlődni, de ott már életvitelszerűen a sportot kell választanod. Ez a döntést már anyagi oldalról kell nézni, ahhoz, hogy ott eredményeket érj el minden feltételből a maximumot kell kapd és nyújtsd, hogy a szintet hozd. Belém pumpálnak 30-40 millió forintot nagyon valószínű, hogy a szintet tudnám hozni. Ez egy komoly döntés lesz.

Márk, köszönöm a lehetőséget, hogy időt szakítottál az interjúra és sok sikert kívánok a következő versenyeidhez!

Vissza az Elejére
Vissza az Elejére
A honlap tartalmának másolása a tulajdonos (Varga Studio®) hozzájárulása nélkül tilos!